BAKTERIJE U BAZENSKOJ VODI

0

BAKTERIJE I DRUGE OPASNOSTI KOJE SE KRIJU U BAZENSKOJ VODI

 

 

Mikroorganizmi su raznovrsni živi organizmi,nevidljivi prostim okom, sa kojima se čovjek u svakodnevnom životu ,nalazi uglavnom,u uravnoteženom suživotu, ne smetajući jedni drugima.

 

Međutim, u situacijama ,kada iz nekog razloga dođe do poremećaja takvog prirodnog balansa,moglo bi se reći,da čovjek uvijek izvuče deblji kraj.

U uvjetima kad su ispunjene predpostavke za njihovo ubrzano razmnožavanje,mikroorganizmi mogu izazvati razne značajne poremećaje i prouzrokovati razne bolesti, ponekad i sa smrtnim ishodom.

Mikroorganizmi posebno vole vlagu i temperaturu između 25-45° C iz čega se vidi da najviše ljube upravo one uvjete koji se traže kao standardni propisi za bazensku vodu ,jakuzzije, whirlpoole i wellnesse.

Iz tih razloga,jasno je kako su upravo bazenski i slični sadržaji i najosjetljivije moguće mjesto za razvoj i širenje različitih vrsta zaraza i bolesti.

 

S tim u vezi, Svjetska zdravstvena organizacija je još 2000. godine izdala „ Guidelines for safe recreational – water enviroments“ u kojem su detaljno opisane sve vrste prisutnih opasnosti: fizikalne, kemijske i mikrobiološke te mjere za održavanje kvalitete bazenske vode kao i program praćenja kvalitete bazenske vode, sustav nadzora i epidemiološka uloga u sustavu nadzora.

Svaki bazen za plivanje , koji se koristi u hotelima, wellnes centrima,gradovima, sportskim ustanovama ,vodenim i drugim zabavnim parkovima,smatra se objektom u javnoj upotrebi.

U Hrvatskoj je važeći propis onaj kojeg je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo te  prema Programu mjera zaštite zdravlja od štetnih čimbenika okoliša koji je donijelo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (zadnji datira 19.11.2004.godine), u praksi poznat pod nazivom “Prijedlog Pravilnika o kvaliteti i nadzoru nad kvalitetom vode u bazenima za kupanje ”
Također, glede pravila vezanih za prateće prostore, na snazi je Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 60/92) ,gdje se u dijelu općih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti nalaže ,osiguravanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta na javnim mjestima, pa tako i na bazenu i popratnim prostorijama radi zaštite zdravlja pučanstva.
Temeljna predspostavka svim tim preporukama i zahtjevima je osigurati propisani kvalitet bazenske vode glede higijenskih parametra i sigurnosnih uvjeta te na taj način isključiti svaki štetan utjecaj na čovjekovo zdravlje, posebno u odnosu na uzročnike bolesti.

Autor: Astracia d.o.o

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.