Bazeni za privatnu upotrebu

Privatni bazeni se u prosjeku kreću od 4x 6 m do  do 6 mx12m veličine budući se smatra da su te dimenzije dovoljne za obiteljsko korištenje ali i za kvalitetni trening sportskih članova obitelji. Pored toga,bazeni iznad 12 m, zahtjevaju već i profesionalniju tehniku tretmana bazenske vode sa kojom se ulazi i u područje značajnijih ulaganja i financiranja.

Prema važećem Zakonu o građenju,bazeni do 24m2 ne trebaju imati građevinsku dozvolu što znači da oni veći ,moraju imati svu potrebnu pripadajuću dokumentaciju za ishođenje dozvole.

Bazeni za privatnu upotrebu mogu biti betonski ili montažni; dok su betonski bazeni najčešće ugradbeni ,montažni mogu biti ugradbeni i nadgradbeni. Neki od ovih modela mogu se čak tokom zime i razmontirati pa ponovo na početku proljetno-ljetne sezone montirati i  pustiti u rad.

Privatni bazeni  najprije su se počeli graditi i montirati na mjestima koja se nalaze na višim nadmorskim visinama, i u područjima gdje je tokom godine jako vruće. Danas su bazeni vrlo popularni te grade svugdje tamo gdje investitori požele a imaju sve potrebne uvjete za to zadovoljavajuće.Oni se mogu instalirati ispred kuća ali i unutar kuća;mogu biti pokriveni različitim kupolama ili sjenicama .Ukoliko se u vanjski bazen ugradi i grijanje tada  se mogu koristiti tokom cijele godine. U Europskim gradovima , ljudi najčešće iskorištavaju prostore garaža i u njima grade male bazene za vlastitu upotrebu.

U nekim zemljama postoje regulative i zakoni o sigurnosti djece na bazenima, koji nalažu da bazen mora biti ograđen ogradom ili u posebnom dvorištu tako da tuđa djeca, mlađa od 6 godina ne mogu bez nadzora ući u bazen.

U svakom slučaju se preporuča da bazen bude postavljen na vidljivo mjesto, mjesto koje se može vidjeti iz kuće, tako da se djeca zaštite  od bilo kakve opasnosti. Na tržištu postoje mnogobrojni alarmi,video nadzori,specijalne ograde ali i ostali oblici zaštite.

Pravila za održavanje kvalitete vode u privatnim i rezidencijalnim bazenima, jednaka su pravilima za javne bazene.Voda mora uvijek biti PITKA da bi se korisnici mogli bez opasnosti kupati u bazenu!

Stoga je jako važno da vlasnici bazena budu upoznati sa pravilnim održavanjem vode u bazenu, odnosno ukoliko nemaju mogućnosti da se osobno o tome brinu, nužno bi bilo da ,u tu svrhu angažiraju nekog stručnjaka.

Da biste saznali više o bazenu koji je najprikladniji Vama i vašoj obitelji, pročitajte na našem portalu sve o pojedinim vrstama bazena i njihovu održavanju a za ponude i dodatnu edukaciju obratite se tvrtki za projektiranje, građenje, opremanje i održavanje bazena.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.