FILTRACIJA NOVOG DOBA

0

ZEOLITI

 

Zeoliti su prirodni materijali formirani prije više od 300 milijuna godina kao rezultat vulkanske aktivnosti. Prolaskom geološkog vremena ovaj materijal je bio prekriven sa stotinjak metara drugog materijala pomažući rast zeolitnog materijala i njegove tvrdoće i trajnosti.

Aktivni sastojak zeolita je “klinoptilolit” mineral sa veoma specijalnim svojstvima. To ukljućuje izrazito veliku površinu i strukturu rastezljivog trodimenzionalnog “kaveza” sa velikim unutarnji porama i sa sposobnošću uklanjanja kemijskih iona mehanizmom ionske izmjene.

 

Zeoliti posjeduju IZRAZITI FILTRACIJSKI KAPACITET,

prvenstveno zbog tri aktivna mehanizma kojim djeluje u fazi filtracije a to su:

  1. visoka fizička aktivnost između čestica pri filtraciji.
  2. Visoka i efikasna moć adsorpcije(sile privlačenja između iona )
  3. Mogućnost i sposobnost ionske izmjene

Posljedica ovih mehanizama je vrlo visoki filtracijski učin i time dobivanje i proizvodnja vode visoke kvalitete i higijene.

Klinoptilolit je inače mineral sa veoma specijalnim svojstvima.

Jedno od njegovih svojstava je to da on ima posebno rastezljivu “kavez” strukturu koja rezultira velikim unutarnjim prostorom pora.

Takođe ima veoma veliku površinu, u rasponu od 20 do 30 m2 po gramu. Najbolji pokazatelj je mala žličica ovog minerala ima dovoljno površine da pokrije jedno nogometno igralište.

Daljnje značajno svojstvo klinoptilolita je to što je kemijski aktivan. Unutar njegove strukture sadrži kalcijeve, magnezijeve i natrijeve ione koji se mogu mijenjati sa ionima kao što je amonij koji je prisutan u bazenskoj vodi. Ovaj proces se naziva “ionska izmjena” i važan je mehanizam koji osigurava akciju kemijskog tretmana zajedno sa fizičkim uklanjanjem sastojaka iz vode.

Također njegova sposobnost adsorpcije raznih organskih molekula prisutnih u bazenskoj vodi rezultira od njegove jedinstvene površinske strukture i električki nabijene površine.

 

KOLIKO DUGO TRAJE ?

Aktivna komponenta klinoptilolit je u jako krutom i stabilnom mineralnom kompleksu koji rezultira jako velikom  filtracijskom česticom.

Fizička svojstva  filtera nastavljaju rad godinu za godinu sa normalnim filtracijskim održavanjem kao što je protupranje.

S kemijske strane zeoliti se mogu usporediti sa “kemijskom spužvom”. Jednom kada je spužva potpuno zasićena i potrebno ju je regenerirati ako su sve kemijske barijere uklonjene.

 

REGENERACIJA filter mase

U želji da se ponovno ostvari “kemijski” kapacitet , proces ionske izmjene je efektivno povratan. To se postiže čineći izmjenu natrijevih iona sa zarobljenim onima kao što je amonijum ion.

U praksi, to se jednostavno obavlja sa potpunim namakanjem zeolitskog filtera sa 10 % otopinom soli (1 kg NaCl na svakih 10 L ) za 6 do 12 sati ili preko noći.

Nakon predloženog vremena namakanja, zasićeni filter se može protuprati i isprati na uobičajeni način prije vraćanja u funkciju.

 

UKUPNE PREDNOSTI OVOG NEVJEROJATNOG FILTRACIJSKOG MATERIJALA

Prednosti se mogu grupirati u slijedeća opća područja:

Kvaliteta vode, zdravstvene prednosti, prednosti za okoliš i ekonomska prednost.

KVALITET VODE:

Visoki kapacitet zadržavanja nečistoća i uklanjanje finih čestica (kao diatomejska zemlja i bolje) osiguravaju čistiju bazensku vodu koja se može mjeriti kao malo otopljenih tvari.

Kemijska ionska izmjena i takođe adsorpcija vode do značajne redukcije amonijaka do amonijuma i redukciju u širokom rasponu organskih zagađivača. To se može mjeriti uzimanjem vrijednosti amonijaka i kombiniranjem sa klorovim očitanjem koje je niže.

Kao rezultat niske upotrebe kemikalija totalna topivost krutina u bazenskoj vodi je značajno niža. Što se može potvrditi mjerenjem totalne topivosti krutina.

 

PREDNOSTI ZA ZDRAVLJE:

Neželjeni efekti pečenja očiju, iritacija ili suha koža, gadan miris po kemikalijama su večinom uklonjeni. Oni su općenito uzrokovani sa mono i di kloraminima nastali u reakciji amonijak/amonij (prisutni od uništavanja ljudskih organskih ostataka) i klora koji se koristi za dezinfekciju. Uklanjanjem amonijaka/amonij iz vode sprječavaju stvaranje ovih iritirajućih i opasnih spojeva.

Specijalisti za kvalitetu vode i zdravlje vjeruju da neki spojevi nastali interakcijom između amonijaka/amonija, organskih zagađivača i klora su potencijalno kancerogeni. Uklanjanjem amonijaka/amonijuma i organskih zagađivača sa ovim filtracijskim medijem prije interakcije s klorom, rizik od nastanka tih opasnih spojeva se drastično smanjuje.

OKOLINA

Veliki kapacitet zadržavanja nečistoća  podrazumjeva manju učestalost protupranja i manje ispuštanja nečiste vode u okolinu.

EKONOMIČNOST

Osnovne ekonomske prednosti uključuju:

Kako je frekvencija protupranje manja to daje uštedu troškova za vodu. Kako voda iz protupranja sadrži “toplinu” i kemikalije to se mora nadoknaditi. Takođe ušteda vode zbog manje učestalosti protupranja, grijanja i kemikalija. Protupranje se može reducirati i do 50 %.

Veča efikasnost korištenja klora (rezultat uklanjanja amonijaka/amonijum i organskih zagađivača) vode do značajnog smanjenja u korištenju klora. Obično se korištenje klora reducira od 30 % i više.

Autor: Astracia d.o.o

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.