KAKVU VODU PIJEMO?

0

OBRATITE PAŽNJU : KAKVU VODU PIJEMO ? ili KAKVOM VODOM PUNIMO NAŠE BAZENE ?

Autor: Inga K. Sindik

 

Koliko puta dnevno odvrnete slavinu i ulijete si svježu vodu u čašu da se napijete ili da nešto operete? Da li ste ikada razmišljali o tome?

U Hrvatskoj,čak oko 77% stanovništva koristi vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava i pri tome jednostavnim okretanjem slavine dolazi do vode za piće i kuhanje.

Ta aktivnost je toliko normalna da nitko od nas ne razmišlja o onima koji tu mogućnost nemaju.

Naime,ostatak stanovništva Hrvatske od 23% napaja se iz privatnih bunara,cisterni,gustirni i slično ali oni nisu pod kontrolom i nadzorom Javnog vodoopskrbnog sustava.

U poslijednje vrijeme,bila je zapažena situacija nakon obilnih kiša da je iz slavine tekla vrlo mutna voda.Imali smo sreću ako smo to primjetili i na vrijeme se zaustavili od konzumacije te pustili vodu da odteče i po dvadesetak minuta dok se nije razbistrila.

Ova zagađenja su pokazala da ni vodoopskrbni sustav nije imun na ekstremne promjene i potencijalna zagađenja koja otuda dolaze.

A kakva to sve zagađenja mogu dospjeti u našu slavinu ?

Obilnim kišama znatno se povećava količina kako površinskih tako i podzemnih voda što je posebno značajno u našim krškim krajevima.Vode se slivaju i međusobno povezuju ,skupljajući i otapajući pri tome razne korisne ali i šetne tvari na koje ,na svom putu nailaze.

Vode skupljaju razne mikroorganizme, organske kemikalije ,pesticide,herbicide,insekticide ,radioaktivne tvari ali I razne nusproizvode koji su nastali međusobnim reakcijama istih ili njihovim otapanjem.

Javni vodoopskrbni sustav skuplja takve vode , priprema je i tretira za našu korist da bi je nakon toga poslao u naše slavine.Jedan od nužnih tretmana vode prije puta u slavine je podvrgavanje dezinfekciji sredstvima na bazi klora.

U našoj zemlji,voda za javnu uporabu se još uvijek tretira klorom, zbog njegove vrlo niske cijene u odnosu na ostale dezificijense I tehnologije.

U slučajevima obilnih kiša, iz sigurnosnih razloga, vodi se dodaje čak veća količina klora nego što se to radi u suho doba.

Sredstva za dezifekciju su nužna u pripremi vode za piće jer se dodaju radi smanjenja ukupnog broja mikroorganizama. Međutim ,kad je dezificijens na bazi klora tada je moguć nastanak njegovih nusproizvoda zbog kojih se može izazvati čitav niz poremećaja zdravlja.

Ovo je posebno istaknuto ako su u vodi prethodno prisutne organske tvari uslijede čega se stvaraju nusprodukti tzv.kloramini koji je Svjetska Zdravstvena Organizacija stavila na popis kancerogenih tvari.

Također,imajući u vodu da su ljudi ,zbog promjene prirodnih uvjeta ,postali alergični na štošta ,uporabom klora u vodi,postali su skloniji raznim nadraženostim primjerice sluznice nosa i oka, anemiji,događaju se poremećaji jetre, bubrega, živčanog sustava ,smanjenje imuniteta I sl.

Treba ovdje napomenuti da se u u svijetu organiziraju i povezuju brojni stručnjaci u borbi “protiv klora u vodi”,kojeg okrivljuju za mnogo bolesti i poremećaja kojima današnji svijet obiluje.

Postoji još jedno potencijalno onečišćenje za koje nije kriva “priprema vode”.Riječ je o kućnom vodovodnom sustavu koji se do nedavno radio od čeličnih I pocinčanih cijevi.Starenjem i korozijom takvih cijevi, voda koja kroz njih prolazi, postepeno otapa bakar ,olovo, željezo i neke druge teške metale koji završavaju u nama tijekom naše konzumacije.

Ovakva voda ,osim što ima metalni okus,također prouzrokuje jednokratne probavne probleme ali dugoročno dolazi do akumulacije teških metala koji se ne mogu tako jednostavno ukloniti iz tijela.

Primjerice, čak vrlo mala količina olova, može prouzročiti oštećenja bubrega a djecu usporiti u tjelesnom i mentalnom razvoju.

Želite li znati kako piti “bolju vodu” ili želite savjet za vaš problem , pošaljite vaš upit našem savjetniku za vodu : info@mojbazen.com

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.