Održavanje liner bazena

0
Pravilna ravnoteža vode produžava život vinil bazenima
Veliki broj kupaca u Hrvatskoj se,prilikom realizacije svog rezidencijalnog bazena odlučio na instalaciju završne obloge bazena od PVC folije ili uvriježnog naziva „linera“.

To su nepropusne folije,premazane specijalnim aditivima koji mogu izdržati utjecaj zračenja sunca,visoke temperature ali i stalnu izloženost kemijski tretirane vode.

Međutim, čak i najkvalitetniji vinili, podložni su utjecaju klora, zbog čega sa vremenom dolazi do mjestimičnog obezbojenja u tzv. Vinil košuljicama.Poslijedično, ta se mjesta unutar svoje strukture kemijski mijenjaju te se na istima sa vremenom stvaraju duboke bore što povećava mogućnost njegovog pucanja.

Budući sve polazi od disbalansirane vode, očigledno je nužno vodu održavati u strogo prihvatljivim vrijednostima.Odnosno, kada se te vrijednosti poremete,vodu treba odmah početi liječiti pravilno i uravnoteženo.

Ova vrsta oštećenja linera,najčešće je povezana sa pogrešnim postupcima u svakodnevnom  održavanju.

Niže ćemo navesti nake od znakova vinil bolesti ali i navesti metode liječanja:

Boja na lineru:
Klor u svim svojim oblicima, bilo da je granularni,tabletirani ili tekući ,zbog svog agresivnog kemizma ,ukoliko se ubaci direktno u bazen, sa sigurnošću oštećuje liner.

Ovo je posebno intezivno ako se ubaci sa jednog mjesta i ako nije pri tom uključena cirkulacija.U tom se slučaju kemikalije smjeste u duboki kraj bazena te nesmetano vrše izbjeljivanje ili bojanje.
Spot (točkasto) izbjeljivanje unutar vinil košuljica može se dogoditi kod direktnog ubacivanja neotopljenog kalcijevog hipoklorita ili drugih sporo otapajućih sanitizera koji također lijeganju u dublji kraj bazena. To se može spriječiti pred-otapanjem sanitizera u kanti bazenske vode te dodavanjem u bazen  tako da ga se lije kroz sito pri čemu se na situ zadržavaju neotopljene čestice sanitizera.

Korištenje velike pojedinačne doze  klorovodične (solna) kiselina za podešavanje pH kao i značajnija pojedinačna doza lužine, također mogu značajnije oštetiti liner

Uvijek se mora povesti računa o tome da se sve dobro prethodno pomiješa sa vodom kao i u samom bazenu.

Kada je bazen zatvoren za sezonu ili u nekom periodu tijekom godine, stručnjaci  trebaju instalirati zaštitnu navlaku koja čvrsto sjeda oko perimetra. To će spriječiti nakupljanje lišća ,prašine i kukaca tijekom neradnog perioda.Treba se napomenuti da ovaj organski otpad također na vinilnim površinama može prouzročiti bojenje i izbjeljivanje, te gljive koje proizvode ružne ružičaste mrlje na površinama.

Izbjeljivanje
Lineri sa osnovnim bojama kao što su bijela, tirkizna, svijetlo plava, tamno siva i kraljevski plava imaju odličnu otpornost na kućni klor za bijeljenje(natrijev hipoklorit 4-6%). Srednje plava  međutim, dopušta  izbjeljivanje ili gubitak boje ako je izložena visokim koncentracijama trichloroisocyanurata (triklor tablete klora sa stabilizatorom) To se,dapače, može dogoditi u kratkom razdoblju od 6 do 24 sata.

Neposredni učinci drugih vrsta kao što su klor dichloroisocyanurate, kalcijev hipoklorit i natrijev hipoklorit (tekući klor) nisu jednako brzi ili teški, dok se ne miješaju s drugim kemikalijama tijekom ili neposredno nakon što je dodan na bazen

Na žalost,ukoliko je potrebno raditi supeklorinaciju (5-20ppm) kada je nužno ubacivanje upravo pojedinačne doze u tako viskom iznosu,liner će sigurno biti podložan obezbojenju,samo što se to neće dogoditi preko noći.

Budite svjesni također da određene kombinacije kemikalija u bazenu a posebno kada se nađu u visokim koncentracijama mogu izazvati izbjeljivanje.

Uporaba nekih algicida

Interakcijom kvartarnih spojeva amonijaka (polikvati) koji se nalaze u nekim algicidima proizvode i raspadanje organskih materijala, kao što su lišće, trava i kukci, gljive i alge, uslijed čega nastaju nusprodukti u obliku ljepive i sluzave materije koja se skuplja na površini linera.

Čak i klor može sa polikvatima stvarti ljepljivi materijal i to u slučajevima kad se primjenjuju tzv.šok doze..Polikvati lako mogu doći u kontakt s visokim razinama klora i u automatskom dozatoru (klorinatoru), što rezultira da se ljepljiv materijal  postepeno puni u bazenu, gdje se s vremenom taloži na liner.

Moguće je stvaranje i gumastog otpadnog materijala koji nastaje kada  ljepiva tvar nakon dozatora ,putuje skupa sa visokim koncentracijama klora do bazena gdje oksidira organske materijale iz kozmetike ili losiona za tamnjenje, što je rezultira stvaranjem  voštane supstance bež boje.

Bora i istezanje
Vinil se dimenzijski povećava  jer upija vodu, i bora može se razviti i kod pravilno razvijenog linera.Ponekad je uzrok  pretjeranog upijanja vode upravo visoka razine klora ili broma.

Ovo je još jedan razloga da se se bazenska voda u kontinuitetu održava dobro balansiranom

Tvornička ispitivanja ponašanja linera kod visokih koncentracija klora  ili broma /20-50 ppm/pokazuju da se veličina linera povećava od 1 – do 3 posto.

Da bi se izbjeglo istezanje i nastajanje bora (tj.vinil ulošci i košuljice), klor nikada u dužem periodu ne bi trebao biti veći od 3 ppm , dok brom ne bi trebalo prelaziti maksimalno 4 ppm.

Kontroliranje razine pH također je važan u prevenciji bora, jer utječe na aktivnost dezificijensa .Nizak pH manji od 7.0, na primjer, može uzrokovati obezbojenje vinil-linera,nastajanje bora, ratezanje,gubitak vlačne čvrstoće i povećanje težine. Visok pH iznad 7,6 može dovesti do skaliranja-stvaranja nakupina kamenca kao i do bojenja

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.