Odvlaživaći zraka

0

Odvlaživači zraka su uređaji namjenjeni smanjenju relativne vlažnosti zraka, ne mijenjajući pritom njegovu temperaturu u određenom prostoru.

Takvi uređaji imaju primjenu u svim prostorima gdje postoje ili mogu nastati problemi uzrokovani viškom vlage u zraku: u stanovima, uredima, muzejima, arhivama, podrumskim prostorima, praonicama, raznim skladištima, i sl.

Korištenjem odvlaživača zraka sprječava se stvaranje spora plijesni i neugodnog mirisa vlage u prostoru, oštećivanje i propadanje drvenih predmeta poput namještaja, parketa i umjetničkih djela, knjiga i arhivirane dokumentacije, uskladištenih namirnica, itd.

 

Posebno korisna je upotreba odvlaživača zraka u građevinarstvu, čime se skraćuje trajanje građevinskih radova i omogućuje djelotvorniji rad u vremenski nepovoljnim uvjetima.

Po tehnologiji rada odvlaživači zraka dijele se na kompresorske i adsorpcijske.

Kompresorski uređaji rade na principu pothlađivanja zraka. To znači da kada se postave u prostor koji se želi odvlažiti ventiliraju zrak i pothlađuju ga, oduzimajući mu suvišnu vlagu koja se skuplja u posudi unutar odvlaživača ili se ispušta u kanalizacijski odvod. Zatim se zrak zagrijava na ulaznu temperaturu i ubacuje natrag u prostor. Kao rashladno sredstvo koristi se freon.

Kompresorski odvlaživači zraka mogu biti fiksni, pri čemu je obično riječ o uređajima većih kapaciteta, ili prijenosni, na kotačima.

Prijenosni odvlaživači konstruirani su za lako postavljanje u svaki prostor te se ovisno o kapacitetu odvlaživanja razlikuju dimenzijama i težinom.

Posebna serija takvih uređaja je osmišljena za primjenu u građevinarstvu, za ubrzano sušenje cementa, žbuke, boje, zatim za ubrzano sušenje parketa nakon lakiranja i sl.

 

Osnovne karakteristike takvih uređaja su:

– kučište sa kotačima velikog promjera i sa ručkom za lako premještanje i rukovanje uređajem;

– spremnik za kondenzat – obično kapaciteta oko 6 litara i/ili priključak za stalni odvod kondenzata u kanalizaciju;

– prekidač razine u spremniku za kondenzat – prekidač obustavlja rad odvlaživača kada je spremnik vode pun, a istovremeno pali signalnu žaruljicu. U slučaju da je spremnik vode izvađen, prekidač je i dalje aktivan i ne dozvoljava rad uređaja;

– zaštita od “ispljuskivanja” vode – spremnik vode zaštićen je posebnim poklopcem kako se voda ne bi izlijevala pri premještanju uređaja;

– stalni odvod kondenzata – na donji dio spremnika moguće je priključiti plastičnu cjevčicu za stalni odvod vode u kanalizaciju;

– posebno obrađeno kučište i robusna konstrukcija napravljena za pouzdan i dugotrajan rad;

– sustav istrujavanja zraka – zrak se u uređaj usisava sa stražnje strane, a odvlaženi zrak se ubacuje u prostor sa prednje strane uređaja. Neki modeli imaju povrat zraka na gornjoj strani uređaja, čime se štedi na prostoru jer se odvlaživač može postaviti uza zid ili između drugih predmeta;

– u pravilu ovi uređaji koriste tzv. ekološki freon, poput R 407C.

– higrostat – u pravilu nije osnovna oprema odvlaživača zraka namijenjenih građevinarstvu, ali ukoliko je potrebno može se spojiti na uređaj i regulirati relativnu vlagu zraka u prostoru, uključivanjem ili isključivanjem kompresora (on/off regulacija);

– automatsko odleđivanje – kod temperature ispod 160C moguće je stvaranje leda na isparivačkoj sekciji čime se remeti rad uređaja. Posebni termostat programira vrijeme za funkciju odmrzavanja ledenih nakupina («hot gas defrost»), što omogućava dobar rad uređaja i kod nižih temperatura;

– sigurnost – uređaji se proizvode prema strogim CE standardima;

– djelotvornost – pažljivo usklađeni rashladni ciklus uz ugradnju kvalitetnih dijelova osigurava odvlaživačima dugovječnost i ekonomičnost u potrošnji energije.

Navedene su karakteristike odvlaživača zraka serija Nader, Nader Midi i Nader Yard talijanske tvrtke L. Cuoghi, poznate po izradi kvalitetnih, dugovječnih uređaja za odvlaživanje zraka. Veliku većinu proizvedenih uređaja distribuiraju na zahtjevno tržište Evropske unije, a u Hrvatskoj su njihovim uređajima opremljene mnoge građevinske tvrtke te brojni proizvodni, radni, arhivski, muzejski i ostali prostori.

Osnovna karakteristika adsorpcijskih odvlaživača zraka je ne korištenje kompresora, a samim time nema potrebe niti za freonom već se kao sredstvo za odvlaživanje koristi silikagel. Naime, silikagel ima svojstvo navlačenja vlage kod nižih temperatura i otpuštanja vlage kod viših temperatura. Upravo na temelju tog svojstva rade adsorpcijski odvlaživači zraka. Vlažni zrak se usisava u uređaj i vodi preko ploče od silikagela, čije mikropore apsorbiraju vlagu iz zraka. Tako zadržana vlaga se pretvara u kapljice vode pomoću topline iz grijača i zadržava u spremniku vode. Treba naglasiti činjenicu da je pritom kapacitet odvlaživanja, za razliku od kompresorskih uređaja, jednak kod nižih i viših temperatura, npr. isti je pri 5 i 20 stupnjeva celzija.

Uređaji kompletirani za rad imaju manje-više iste elemente koji se najčešće nalaze u kučištu od nehrđajučeg čelika kao što su: rotor od silikagela, ventilator i elektrootporni reaktivacijski grijač.

Adsorpcijski odvlaživači zraka znatno su tiši od kompresorskih, te nema gubitaka vremena u radu zbog odmrzavanja, jer nema pojave leda, kao ni potrošnje energije potrebne za odleđivanje.

Poznati proizvođač takvih uređaja je britanska tvrtka Calorex, najveći na evropskom tržištu. Njihovu liniju odvlaživača DehuTech osim najviše kvalitete odlikuje i širok raspon kapaciteta.

No postoje i manji adsorpcijski odvlaživači zraka za stambene i uredske prostore. Primjer takvog uređaja je Ruby DH600, belgijskog proizvođača tvrtke Essege. Ovaj odvlaživač je izimno primjenjiv u raznim prostorima, vrlo je tihog rada i visoke kvalitetne izrade. Zbog male težine od svega 7 kg i ugrađene ručke lako je prenosiv, te ima mogućnost odvoda kondenzata u posudu unutar uređaja ili direktno u kanalizaciju.

Revolucionarnost ovog uređaja je prvenstveno u štednji energije prilikom grijanja. Naime, grijač povećava temperaturu izlaznog zraka, pa razlika između ulaznog i izlaznog zraka iznosi do 12 stupnjeva celzija, te se time većina utrošene električne energije vraća u prostor u obliku topline.

Ugrađeni senzor vlage omogućuje 2 načina rada: ručni (odabirom između 3 brzine rada) i automatskim (upravljenje namještanjem željene relativne vlage zraka u prostoru).

 

Bazenski odvlaživači zraka

Povećanjem životnog standarda i razvojem brojnih tvrtki dolazi i do izgradnje sve većeg broja zatvorenih bazena u privatnim i javnim objektima.

Jedan od najvećih problema u takvim objektima postaje previsoka vlaga zraka nastala uslijed isparavanja vode u bazenu, dovodeći do nastajanja spora plijesni a u konačnici, ako se navedeni problem ne riješi, i do oštećivanja same građevine.

Navedeni problem se može riješiti izbacivanjem vlažnog, zagrijanog zraka iz prostora te ubacivanjem vanjskog, suhljeg zraka koji je potrebno prethodno zagrijati. Posljedica tog rješenja su iznimno visoki troškovi u eksploataciji. Donekle bi se ti troškovi mogli smanjili korištenjem izmjenjivača topline, što zahtijeva dodatnu investiciju.

 

Najekonomičnije i najbolje rješenje, posebno za bazene manje površine, je postavljanje bazenskog odvlaživača zraka.

Danas odvlaživači zraka minimiziraju potrebu za skupim izbacivanjem zraka. Radeći na principu toplinske crpke, ovi visokokvalitetni uređaji recikliraju bazenski zrak, odvajajući sadržaj vlage i vraćajući topao i suh zrak natrag u prostor. Ujedno koriste energiju dobivenu odvlaživanjem da dodatno zagriju zrak u prostoru, odnosno bazensku vodu ukoliko imaju ugrađenu takvu opciju (LPHW).

Ovi uređaji se mogu postaviti u samoj prostoriji s bazenom ali mogu biti i neupadljivi te se postaviti u susjednu prostoriju, dok su u prostoru vidljive samo plastične rešetke na zidu za odsis i ubacivanje zraka. Korištenjem bazenskih odvlaživača zraka održava se komforna vlažnost, minimalizira se kondenzacija, a troškovi zagrijavanja se svode na najmanju moguću razinu.

Iznimno je važno da su bazenski odvlaživači zraka kvalitetno izrađeni i zaštićeni od poprilično agresivne atmosfere koja nastaje isparavanjem bazenske vode. Već spomenuta britanska tvrtka Calorex proizvodi zidne i podne modele takvih uređaja, koji su širom svijeta poznati po svojoj dugotrajnosti te pouzdanosti i u najtežim uvjetima rada. Uz to, u svom proizvodnom programu ima klima komore za obradu zraka (odvlaživanje, zagrijavanje i hlađenje) te zagrijavanje bazenske vode, iznimno ekonomične zbog korištenja sistema toplinske crpke i korištenja energije dobivene odvlaživanjem.

Paleta takvih komora kreće se od malih, za privatne bazene, pa sve do velikih javnih, olimpijskih bazena.

Na hrvatskom i tržištu BiH navedene proizvođače zastupa tvrtka EMA iz Zagreba, a pregled najkvalitetnije ponude odvlaživača zraka možete pogledati na www.ema.hr

Stjepko Špoljarić, dipl.oec

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.