Renoviranje BAZENA – Novi izgled i doživljaj

0

Renoviranje vašeg bazena  može biti vrlo uzbudljivo iskustvo.

Bez obzira da li je riječ o jednostavnoj želji za promjenom postojećeg izgleda ili je riječ o nužnoj potrebi za popravcima zbog dotrajalosti,svakako da ćete na kraju zadatka uživati u pogledu na drugačiji objekat.

Kao i kod početka građenja tako i kod renoviranja treba sagledati sve postojeće faktore jer kada se jednom već upuštate takav posao treba iskoristiti prilku i promijeniti i ono što nije za promijeniti baš taj moment ali slijedeće godine vjerojatno bi došlo na red.

Neke od stvari koje treba uzeti u obzir pri uređenju i renoviranju vašeg bazena ili spa uključuju:

Završne obloge
Tijekom vremena, bazenska obloga se potrošila,obezbojila, potamnila i slično.

Pogled na takvu oblogu dovodi do zaključka da se to dogodilo iz neodgovarajuće ravnoteže vode i minerala u vodi. Ponekad se ovaj problem može riješiti jednostavnim kiselinskim pranjem  koja će ukloniti gornji sloj i ostaviti čistu površinu, zbog čega skidanje obloge, odnosno renoviranje neće biti potrebno.
Znači da pri donošenju odluke o  promjeni obloge treba dobro pogledati i ocijeniti stvarno stanje .Ukoliko ipak svi naši pokušaji da postojeću oblogu očistimo , ne daje rezultata,donosimo odluku o promjeni.

Financijski izdatak pri tome uključuje skidanje stare obloge, što je značajniji iznos kad je stara obloga od pločica.U to ulazi i kasnija provjera stanja postojeće hidroizolacije koja se mogla i oštetiti tijekom skidanja pločica.Također, još uvijek ima starijih verzija bazena koji hidroizolaciju niti nemaju što znači da će renoviranje morati obuhvatiti i takav korak.

 

KAKO DA BAZEN PODNESE POTRES OD  8° RUHTERA 

Cijene hidroizolacija su posve različite na našem tržištu ,nude se od jeftinih materijala sa pojednostavljenom verzijom nanošenja u jednom sloju do fleksi gumiranih struktura sa armaturnim mrežicama i nanosima u dva sloja koji mogu podnijeti i pomicanja do 3-4 mm.

Mislim da je ovo posebno važno danas kada smo svjedoci razarajućih  potresa inteziteta i do 8° po Ruhteru.Pa ako ste već sve učinili da zaštitite svoju novu kuću ili vilu, zašto bi onda dozvolili da bazen strada; da se voda izlije bilo na zemljište ili ne- daj –bože na neku terasu ili potopi sobe.

Na svakome je da se odluči o kvaliteti u koju želi uložiti.Međutim ,stručna mišljenja i ekonomske računice kažu da je hidroizolacija jedno od mjesta na kojem ne treba štedjeti.Jednom kada se postavi, nema više popravaka ali ako nije kvalitetna, posredno može prouzočiti jako veliku štetu

Nakon pregleda i renovacije hidroizolacije, svatko ima pravo po svom ukusu i viziji birati pločice.U Hrvatskoj već cijeli niz godina vlada pretežiti izbor za mozaik pločice, najčešće staklene(zbog pristupačne cijene).

Biraju se u plavim i bijelim kombinacijama ; to je ujedno i najčešći izbor u europskim bazenima za razliku od npr.USA gdje se vrlo često biraju tamne boje, modra, crna i smeđa što je nama nezamislivo.Ali , evo i to je jedan od dokaza postojećih  kulturoloških razlika.

Osim pločica,može se postaviti i različite vrste agregata, dolaze u raznim bojama, izgledaju dosta prirodne i također su zapažene u velikom broju u Australiji i USA ali kod nas opet vrlo rijetko i to tek na onim bazenima koji se zovu prirodni ili naturalni.

Rubni kamen
Rubni kamen stvara dramatičnu razliku između vode i terase.Renoviranje obruba oko bazena ne mora biti skupo ali može donijeti neki drugi duh kome ćete se vi, vaši ukućani i prijatelji vrlo radovati.

 

Dodavanje vodenih atrakcija
Tijekom renovacije ,relativno može biti jednostavno,bazenu dodati vodopad, vrelo ,fontanu, mostić preko bazena koji će stvoriti novi izgled vašem bazenu. Fontane i slapovi  proizvode umirujući zvuk vode što vas prisiljava na generalno opuštanje. Za ovakav dodatak svakako ćete morati konzultirati profesionalnu bazensku tvrtku budući je riječ ne samo o dodavanju krajnjih estetskih elemenata nego je potrebno imati uvjete u strojarnici ,kao i unutar postojeće školjke kako bi se izveli odgovarajući instalaterski radovi i preinake.

Ako sve to bude nemoguće, u krajnjem slučaju,uvijek ima izbor priključenja nekog samostalnog ,vanjskog sustava fontane a bez zadiranja u bazensku školjku.

Rasvjeta

Ukoliko niste zadovoljni sa postojećom rasvjetom u bazenu,morate tijekom renoviranja obloge ,odlučiti o tom pitanju budući će se radi dodavanja reflektora ,morati doštemavati postojeća školjka.

Međutim ako je ta ideja onemogućena, tada se danas također vrlo lijepa rasvjeta može realizirati i postavljanjem odgovarajućih rasvjetnih tijela u prostor oko bazena.

Ova rasvjeta također dolazi iz originalnog programa bazenske opreme i svaki bazenaš je ima u svom programu pa možete birati.

Oprema
Dodavanje novih filtera i sustava čišćenje bazena kao i sustava za kemijski tretman, u okviru generalnog  renoviranja je vrlo značajna investicija koja  će učiniti vaše održavanje bazena ,značajno lakšim i jednostavnijim.Poslijedica ovakve promjene značajno će se odraziti na kvalitetu vode  te će vam kasnije uštedjeti vrijeme i novac.

Možete dodati i opremu za automatizaciju vašeg bazena sa kojom možete kontrolirati toplinu, svjetla,fontane,efekte i mnogo više. Možete čak imati sustav za samo –dijagnozu koji će vas na vrijeme upozoriti na sve probleme koji će se u neko vrijeme pojaviti.

Troškovi

Kao uvijek i u svemu, troškovi mogu biti manji ili veći u ovisnosti o količini radova i opreme koju ste odlučiti mijenjati i dokupiti.

Međutim,imajte u vidu, uvijek najviše košta ono što je poslijedica neke prethodne loše odluke.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.