Rezidencijalni i turistički bazeni

Rezidencijalni bazen je bazen namijenjen isključivo nekomercijalnom korištenju. Ovakve bazene najčešće nalazimo ispred zgrade ili većeg broja zgrada, gdje njeni stanari dijele jedan ili više bazena. Ovi objekti ne zahtjevaju osoblje za nadgledanje i spašavanje.

Bazeni iz ovoga tipa,mogu također biti postavljeni ispred apratmana te služe i za privatnu i za ograničenu turističku uporabu

Ovakve bazene najčešće koristeobitelji i njihovi gosti te mogu biti različitih dimenzija koje se određuju uglavnom prema broju budućih korisnika, prema želji i planiranom investicijskom okviru investitora.

Ovim se bazenima može ugraditi, osim nužne tehničke opreme za tretman i obradu vode i razna druga oprema za skakanje ,igranje i razonodu.Pri tome ,projektant bazenske tehnike mora sve te činjenice imati u vidu radi pravilnog dimenzioniranja budući da bazen koji treba na kraju imati npr.dasku za skakanje ,mora imati za to odgovarajuću dubinu.

Turistički bazeni za razliku od rezidencijalnih služe najčešće samo za komercijalnu upotrebu u turizmu.Nalaze se unutar ili ispred hotela,hotelskog resorta,unutar kampova,ispred apartmanskog naselja i slično.

U ovisnosti o tome koliko je veliki broj njegovih korisnika,takav bazen može se smatrati od polujavnog do vrlo zahtjevnog javnog.Ovaj broj očekivanih korisnika je vrlo važan jer upravo on uvjetuje i nivo,odnosno zahtjevnost bazenske tehnike za tretman i obradu vode.

Napomena: U Hrvatskoj još uvijek ne postoje regulative i zakoni koji gore navedeno propisuju, pa se praksa ravna uglavnom prema postojećim regulativama u svijetu; Americi i Europi.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.