ZNANSTVENO OTRKIĆE

0

Proizvodnja plastike bez štetnog bisphenola A.

Istraživači na Institutu za biotehniku i nanotehnologiju u Singapuru objavili su svoje rješenje za oslobađanje planeta od štetne plastike.

Naime,većina polikarbonatne plastike danas sadrži bisphenol A (BPA), kemikaliju za koju je dokazano da je vrlo štetna za ljudsko zdravlje.

Danas,ekološko osvješćeni znanstvenici kao i oni koji su iskreno vođeni brigom i ljubavlju za ljudski rod,vode velike bitke sa „svjetskim plastičarskim lobijem“ koji pod svaku cijenu plasiraju plastične materijale svugdje i u sve.

Jedan od ,možda najvećih problema u svijetu plastike, su plastične boce za vodu za piće.Postoji ozbiljna sumnja koju neki znanstvenici nastoje dokazati struji lobista, da BispenolA  završi u tijelu čovjeka ,nakon konzumacije vode iz boca.

Istraživački tim  Singapurskog Instituta za Biotehniku i Nanotehnologiju je identificirao klase organskih kemikalija koje apsorbiraju ugljični dioksid iz atmosfere,nakon čega se koristi za izradu ekološki prihvatljive plastike.

Temeljem članka objavljenog u časopisu Energy & Environmental Science ,znanstvenici su, proizveli polikarbonatnu plastiku bez  štetnog Bisphenola A (BPA), koristeći pri tome kemikalije imidazolium i N-heterociklički karben. Imidazolijeve soli su dovoljno stabilne da mogu kontinuirano vezivati molekule CO2 te ih povezivati tijekom procesa  proizvodnje plastike, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu.

Onog trenutka kada ovo otkriće bude rezultiralo promjenom postojećih proizvodnja i uvođenjem nove tehnologije,dobit ćemo tzv.eko plastiku,zdravije boce ali i znatno smanjenje emisije ugljika.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.